請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

動漫の樂園

查看: 2813|回復: 18

Z高達和ZZ高達,那部總合戰鬥力較高?

升級   100%

它們在自己的故事中也是所向無敵,再加上兩代主角也用過Z高達,所以很難比較。
若有個人看法,最好不要說是時代的問題,要不是為何我要開post,多謝投標!
單選投票, 共有 47 人參與投票
19.15% (9)
80.85% (38)
您所在的用戶組沒有投票權限

升級   100%

單純以機體作比較的,個人認為是ZZ。

ZZ的表面裝甲具備反光學兵器塗料,雖不能長時間抵禦光子兵器的攻擊,但已對機體的防禦力具重大影響。

其次機體具備大型光子劍及頭部光加粒子炮,而且機體的強化性也比Z高,有Full裝甲的說。

根本上除機動性外,ZZ不論攻擊力,防禦持久力與白兵戰能力都比Z優勝。

不過駕駛員個人就認為是加美尤比較強啦~~

升級   0%

zz比較勁...(我說攻擊)  
但係在機戰 zz下下都中招...次次都打唔中z

機動性z比較勁

升級   0%

原帖由 GAOGAIGAR 於 21-5-2007 15:05 發表
它們在自己的故事中也是所向無敵,再加上兩代主角也用過Z高達,所以很難比較。
若有個人看法,最好不要說是時代的問題,要不是為何我要開post,多謝投標! ...

zz個名好似勁少少

評分

參與人數 1ACG-FUN -1 收起 理由
小朋友 -1 違反<發帖規則 - 第4條> 24小時內不得連續回覆8 ...

查看全部評分

升級   0%

ZZ Gundam~~當時最新型唔勁D點得~~

升級   100%

原帖由 bb61ssn21 於 5-6-2007 09:31 發表
ZZ Gundam~~當時最新型唔勁D點得~~

但zz比z快用哂d能源

升級   100%

原帖由 .~基拉o大和 於 7-6-2007 21:52 發表

但zz比z快用哂d能源

但zz兵裝的攻擊力(簡單來說就是一槍能打下敵人的數量)也比z多吧...

升級   100%

原帖由 水銀 於 9-6-2007 17:51 發表

但zz兵裝的攻擊力(簡單來說就是一槍能打下敵人的數量)也比z多吧...

兵裝多照計會重d
唔係會令到移動力減低
會慢d咩

升級   100%

原帖由 .~基拉o大和 於 9-6-2007 19:27 發表

兵裝多照計會重d
唔係會令到移動力減低
會慢d咩

我一開始已經說了zz的機動力可能比z低, (本身機體就比較肥大...被彈面積也較高...)

但兵裝威力與裝甲力也在z之上...

詳情看我的第一個回覆吧...

而且機動力弱也能以武器的射程與威力作補足的嘛..., 也請考慮機動戰士的主作戰場為無重力的宇宙...

升級   0%

zz高達一定強過z高達,
因為zz高達可以分體。

升級   0%

個人覺得z比較勁
唔好問我點解
大概係因為打GVGNP少用ZZ比較多用Z(雖然兩部都冇咩點用=.=

升級   0%

ZZ高達武裝好似勁D

升級   100%

ZZ d裝多過Z,但係Z爆紅之後勁好多....

升級   0%

ZZ高達不論在火力或性能都比Z高

升級   20%

駕駛員係一個好重要ge因數,
皆因兩部機都有精神力感應,NT的強力程度絕對能影響戰力
而Z係比ZZ更能發揮出NT的力量,
所以若是嘉美尤駕駛Z的話,會比駕駛ZZ更強
但純以規格來說,ZZ比Z強是不容置疑的

升級   40%

單純以機體作比較的,個人認為是ZZ。

ZZ的表面裝甲具備反光學兵器塗料,雖不能長時間抵禦光子兵器的攻擊, ...
水銀 發表於 21-5-2007 21:29

佢仲有重甲,有咩事解甲玩獲金ge都ok

升級   0%

zeta既機動性比較強~而double zeta既防禦力同攻擊力較高~如果用火力計...zz一定比z強~但係機動性一定係zeta比較強~

升級   0%

兩機走的系兩個極端。ZZ重視高火力,但系設計團隊所設計的武裝可以講完全忽視能源。Z的設計系建基於MK-2,好似光槍的裝填用彈匣,能源同火力相當平衡,完全系追求速度。前者適合高火力的殲滅戰,後者適合持久作戰。所以個人比較喜歡持久力高的Z。
(p.s.ZZ的表面的反光學兵器塗料系因為最後一戰有剩餘材料,又想加強防禦力,先至加上,並唔系一開始就有)

升級   0%

= =Z GUNDAM比ZZ GUNDAM強...
ZZ攻防高打唔中..沒有意義的-.-單純的回答...